Bemutatunk néhány kerti, kültéri trendet, amik segíthetnek még értékesebbé, kellemesebbé tenni a házat vagy akár a lakást. Van olyan is, amiben esetleg mi adhatunk leckét a világnak, vagy legalábbis gyakoribb nálunk, mint a világ legtöbb országában. Bizony!

1. Világítás

Ha szeretnénk többet időt tölteni kint, és esténként is használni az erkélyt vagy teraszt, akkor érdemes feldobni egy kis plusz világítással. Ma már számtalan, könnyen használható és nem is túl drága megoldás elérhető, nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, megéri. Persze a cél nem a bazári hangulat, de pl. ilyen teraszon nézhetjük a csillagokat kedvesünkkel.

outdoor-lighting

2. Szabadtéri pezsgőfürdő

Már nálunk is egyre nagyobb divat a szabadtéri pezsgőfürdő, ami egy tökéletes módja a lazításnak, különösen a mai őrülten rohanó világban. Az árak széles skálán mozognak, és ma már megfizethető darabokat is kaphatunk, nem csak több milliós példányokat. Bár, az áron kívül érdemes még pár szempontot figyelembe venni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk.

outdoor-hot-tub

3. Természetes anyagok használata

Aki látott mostanában más trendekkel foglalkozó cikkeket, észre fogja venni, hogy szerencsére egyre népszerűbb téma a természetes anyagok használata. A kertben ez talán még kézenfekvőbb megoldás, de érdemes olykor a megszokott sémák helyett valami mást választani, és kicsit szokatlanabb, izgalmasabb dolgot létrehozni. Esetleg nyúljunk vissza a múltba, és élesszük újjá őseink megoldásait. Miért is ne? Íme egy példa erre.

garden-bench-using-natural-stone

 

4. Medencébe süllyesztett pihenő

Sokak megtehetik ma már, hogy medencét építtessenek a kertjükbe. Hogy mi a “cool” manapság? Ha a víz körül vesz minket, mi mégis szárazak maradunk. Ha trendik akarunk lenni, akkor ilyet csináltassunk most már, mert robbanásszerűen terjed a világban, így nálunk is hamarosan ez lesz a menő. Viszont a menőségnél fontosabb, hogy valóban izgalmas megoldás, amit tuti, hogy még a vendégeink is élvezni fognak.

Sunken-seating-in-pool

5. Tűzrakó

Hurrá, ebben például szerintünk a világ előtt járunk, hisz nálunk már régóta nagy divat, hogy a kertben külön helye van a szalonnasütésnek, bográcsozó helynek. Máshol a kültéri grillezők terjedtek el (amiből ma már nálunk is egyre több készül, bár sokszor elég ronda előregyártott betonkockákból, pedig akár szép is lehetne), és csak most kezdik igazán felfedezni maguknak ezt a lehetőséget. Persze valószínűleg sokan azt még nem is tudják, hogy mennyi remek kajához használható, de idővel majd arra is rájönnek. Szóval nem csak körbeülni jó, mert meleget ad, de ezt nem is kell magyaráznunk. Viszont érdemes kicsit feldobni, és néhány tégla lerakásán túl kicsit nagyobb melót belefektetni, és mondjuk egy ilyen kis kerti kuckót létrehozni. A gyerekek is tutira örülni fognak neki!

fire-pit

 

6. Őshonos növények

Ez arról szól, hogy térjünk vissza azoknak a növényeknek a használatához a kertünkben, amelyek természetes módon fordulnak elő azon a környéken, ahol lakunk. Egyre-másra vesszük a máshol őshonos növényeket, miközben számtalan itt élő szépséget hanyagolunk. Az őshonos növényekhez visszatérés egy tiszteletre méltó folyamat a világban, csatlakozzunk hozzá mi is! Arról nem is beszélve, hogy ezek a növények mennyivel jobban érzik magukat nálunk, mint azok, amiket például nálunk jóval melegebb mediterrán vagy trópusi országokból hozunk. Persze, aki szeretne, ültethet ilyet is, de legalább ne az import növények legyenek túlsúlyban.

native-plants

7. Fali kert

Ez különösen népszerű a világban, nyilván főként azoknál, akiknél nincs saját kert, külső tér, mert pl. panel lakásban élnek. (sokan vagyunk/vannak ezzel így) De az erkélyen így lehetőségünk van egy kis természetet varázsolnunk a falra. Légy kreatív, hisz a kis falikert sok kis részből is állhat, a legkülönbözőbb mintákat alakíthatjuk ki így. Mi most egy egyszerű példát mutatunk.

vertical-garden-wall1

8. Gyógynövény kert

Ez egy másik remek dolog, ami ismét egyre népszerűbb a világban, és reméljük, nálunk is egyre jobban elterjed. Különösen kedvelt azoknak a körében, akik értékelik a kulináris élvezeteket, és akik szeretnék tudni, hogy amit megesznek, az honnan származik. Mivel a gyógynövények jelentős része egyben fűszernövény is, így ez nem is annyira meglepő. Persze sokat dobott a terjedésén, hogy olyan népszerű szakácsok is hívei ennek, mint Jamie Oliver. Ez egy remek tendencia, érdemes lenne nálunk is minél nagyobb számban követni!

cleveland-botanical.herb-spiral_sarahjoknits.blogspot

9. Csökkentsünk és dobjuk fel a pázsitot

Egyre többen csökkentik a gyep méretét és nagyobb szerepet kapnak a teraszok és egyéb nem füves területek. Persze, a nagy pázsit remek dolog, főleg, ha gyermekeink is vannak, és remekül játszhatnak rajta, de legyünk őszinték, vizuálisan egy kicsit unalmas. Nos, ha néhol lecsippentünk egy kicsit belőle, beültetjük őshonos növényekkel (6. pont), esetleg még gyógynövényekkel is (8. pont), akkor máris egy sokkal izgalmasabb kert vesz minket körül. Ha a füves részt még megbolondítjuk egy kis mintával (mint sokan teszik pl. a hajukkal), akkor végképp más és “zöldebb” lesz a kertünk, mint a szomszédé. Ez is egy szempont. 🙂

reduced-lawn

10. Műfű

Ma már egyre jobb minőségű és a valódihoz egyre inkább hasonlító verziók léteznek, így a használata is egyre népszerűbb. Ez egy lehetőség azok számára, akik szeretnének otthon egy kis “gyepet”, amely mindig gondozottnak néz ki, de nem élvezik a heti fűnyírást. De különösen hasznos az olyan területeken, ahol a fű nehezen tudna csak növekedni, mint a bokrok alatt, száraz, vékony földeken, homokon. De akár dekorációs elemként is használhatjuk. Az alkalmazások száma végtelen. Lehet, hogy szégyen, hogy egy hamis dolgot próbál igazinak beállítani, de ez sokaknak az egyetlen lehetőség, és mi bármennyire is többre értékeljük a természetes dolgokat, ez akkor is egy olyan tendencia, amely egészen biztosan tovább fog nőni 2014-ben és később is.

synthetic-lawn

 

16624 eddig 1 ma