A forró nyári napokon igazi felüdülést hoz számunkra a kerti zuhany. Még nem ismerjük sokan ezt a hasznos kis kerti szerkezetet, pedig nagyszerű szolgálatot tesz az udvarunkban; elviselhetőbbé teszi a forró nyári napokat, nedvességgel látja el a növényeinket, a kipárolgásnak köszönhetően pedig javítja a kertünk mikroklímáját.

Biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen kerti zuhany remek szolgálatot tesz számunkra, érdemes azonban fokozott figyelmet fordítani a kiválasztására, illetve az alap elkészítésére. Szilárd alap nélkül sajnos sárossá válik a talaj, tehát mindenképpen szükségünk lesz valamilyen taposófelületre is. Ha a térkövek mellett döntünk, lehetőleg válasszunk olyat, ami jól illik a kertünkhöz, így télen-nyáron a helyén hagyhatjuk őket!

A szabadtéri zuhanyok kínálata meglepően széles, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő típust. Ár és felszereltség tekintetében is széles választékkal találkozunk, érdemes tehát körültekintően dönteni.

A „klasszikus” szabadtéri zuhanyok közé a különböző állványos megoldások tartoznak, ezek szerkezeti felépítése kifejezetten egyszerű; tulajdonképpen egy talpból, egy oszlopból és egy szórófejből állnak. Ennek ellenére a legtöbb ilyen zuhany állítható magassággal rendelkezik, ennek köszönhetően gyerekek és felnőttek is kényelmesen használhatják: testmagasságtól függetlenül. Ezek esetében a vizet egy klasszikus locsolótömlő közvetlenül biztosítja, tehát nincs idő a víz felmelegedésére. Némi komfortérzetet a tusolás első fél percében élvezhetünk, amíg a locsolócsőben felmelegedett vizet használjuk. Az ilyen kerti zuhanyok rendszerint háromlábú vagy leszúrható kivitelben készülnek. Ennek köszönhetően szinte bárhol elhelyezhetők, illetve áthelyezhetők.

Ha nem érjük be a legegyszerűbb szerkezettel, választhatunk a saját alapra erősített, csővázas zuhanyzók közül is. Ezek esetében egy vízzel töltött tartály biztosítja a stabilitást, aminek köszönhetően biztosabb lábon állnak a legegyszerűbb állványos zuhanyzóknál, ráadásul a talpazatban lévő víz némileg felmelegedhet a nyári napsütésben. Nyaranta másfél-két órára van szükség, hogy a tartályban lévő víz kellemesen langyossá váljon. Ha elhasználjuk a langyos vizet, újabb másfél-két órát kell várnunk, mire ismét élvezhetjük a kellemesen langyos vizet. A tartályok átmérője hozzávetőlegesen 45 centiméter körüli, ez a méret már megfelelő stabilitást képes biztosítani az állványnak, illetve elégséges langyos vizet tárolhat.

Ha ennél is többre vágyunk, az úgynevezett szolártartályra épülő zuhanyokat érdemes választanunk. A kialakításuk nagyban hasonló a tartállyal rendelkező zuhanyokéhoz, azonban a szolárzuhanyok a langyos vizet napenergia segítségével állítják elő, a keverőcsap pedig segít a megfelelő vízhőmérséklet beállításában. Egyes zuhanyok bemeneti nyomásszabályozó biztonsági szeleppel rendelkeznek. A kihelyezésük, illetve telepítésük rendkívül egyszerű, nem igényel szakértelmet. Csupán a tömlőt kell csatlakoztatnunk a megfelelő helyre, és máris használatba vehetjük a kedvenc kerti alkalmatosságunkat! A fejlett szolárzuhanyok ajánlhatók mindazoknak, akik energiatakarékos és kényelmes eszközt keresnek. Számos extrával rendelkeznek, rendszerint beépített hőmérővel és állítható, krómozott zuhanyfejjel, egyes termékek pedig lábmosásra alkalmas, alsó csappal is fel vannak szerelve. Ha igényes megoldást keresünk, amely a családunk minden tagja számára felüdülést hoz a nyári napokon, válasszunk a kerti zuhanyok közül!

2941 eddig 2 ma