Legyen szó egy költözés apropóján kötelező radiátorcseréről, rosszabb esetben egy kilyukadt radiátorról, esetleg egy kis lakáskorszerűsítéssel egybekötött cseréről, egy a lényeg, bizony a radiátor kicserélése költségekkel jár! Nem is kevéssel, de hogy pontosan milyen összegekkel kell számolni, az alábbi cikkünkben leírjuk.

Lakásfelújítás és radiátorcsere

Amikor belefogunk a lakásunk felújításába, egyik célpontunk a fűtőtest korszerűsítése, illetve a fűtőtestek esztétikai tuningolása. Erre a célra vehetünk új radiátorokat, nagyon előnyös árakon lehet manapság beszerezni őket. A fürdőszobai dizájn teljesen más, nagyon praktikus törülközőt szárítani, sőt, ki lehet alakítani úgy is, hogy ha a központi fűtés még nem indult be, akkor áramról is lehessen melegíteni a fűtőtestet.

A szobai radiátorok kivitelezésén nagyon nincs hangsúly, vannak divatos, egy-egy lemezes kivitelezésű fűtőtestek, amiket különböző, jó hővezető anyagoktól készítenek, így a jobb hőleadás nem csak a radiátor méretével, hanem hatékonyságával is biztosítva van.

Tippünk: Figyeljük a közös képviseletek kiírását, mikor jön el a nyári időszak és mikor ajánlják a radiátorok cseréjét. Ekkor ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy leeresztik a rendszert és a szerelők villámgyorsan, ázás nélkül tudják felszerelni az új egységeket.

Radiátorcsere, mert elrohadt a fűtőtest

Ez leginkább a kevésbé karban tartott és régi radiátorok esetében fordul elő. A radiátor először csak csöpögni fog, amit még kivédhetünk egy nagyobb segédeszközzel: lavórral, műanyag ételessel, törülközővel, stb. De ki tudja meddig?

Egy időzített bombán ülhetünk, úgyhogy érdemes gyorsan cselekedni. Cseréltessük ki a szóban forgó radiátort még a fűtési szezon előtt. Ha nem fér bele a költségvetésbe, akkor csak egy radiátorról lesz szó, de ha terveztük már egy ideje, akkor érdemes egyben megejteni a nagy lakás-fűtőtest-cserét is!

Tippünk: Leginkább panellakások esetén fordul elő, hogy történik valami nagyobb csőtörés a radiátorunk táján. Ekkor egyből értesítsük a gondnokot, aki lezárja a strangot, ahol lakunk. Így a víz utánpótlása akadályozva lesz, nem áztatjuk tovább az alattunk lakókat.

Körülbelül mennyi az annyi?

A költségeket leginkább a radiátor mérete és anyaga fogja meghatározni. Mindkét esetben eldönthetjük, hogy mennyi fér bele, a beszerzési költségeket tetszés szerint variálhatjuk. A beszerzési díjon felül van munkadíj, ami fűtőtestenként 15.000-25.000 Ft között mozog, annak megfelelően, hogy milyen minőségi munkát végző szakemberrel végeztetjük.

Ha nem légtelenítjük a rendszert, egy hirtelen keletkezett csőtörés miatt, akkor a munkadíjon felül számíthatunk további 8.000-15.000 Ft többletköltségre is. A további extra költségekkel sem árt számolni: máshová tervezett radiátorok, csövek áthelyeztetése, esetleg maguk a csövek cseréje is további költséggel járnak.

Összességében megállapítható, hogy egy egyszerű, minden bonyodalmaktól mentes radiátorcsere, ami a radiátorok átszerelésére vonatkozik, körülbelül 20.000Ft/radiátortest. Így a beszerzési költségen felül egy kétszobás családi lakásban 100.000-120.000 Ft-os munkadíjjal lehet kalkulálni.

3060 eddig 1 ma